Lovunkat nemcsak lovagolni, eteni, és itatni kell, hanem bizony csutakolni vagyis tisztítani is.
Itt leírom, hogy milyen az igazán jó és hatékony csutakolás módszer.
A helyes tisztogatás előtt kössük ki a lovat. A legjobb a szabadban csinálni, mert ott több a fény és a por nem az istállóba kerül. Az eszközöket olyan távolságba tegyük, hogy a ló ne érje el.
-Először kaparjuk ki a patákat.
-Nagy és durva gyökérkefével keféljük ki az izzadságot és a piszkot a ló szőréből. Kényesebb állatoknál ajállott a puhább kefe használata. A hátsóbálbak tisztításánal a farkat húzzuk félre.
A ló farkát nem érdemes nagyon kemény gyökérkefével kefélni, hanem inkább puhábbal, vagy sörényfésűvel.
-Az odatepadt izzadságot körköresen mozgatva a gumivakaróval távolítsuk el.
-A lókefével fonoman egyenes húzásokkal dolgozzunk. A fejjel kezdjük a farokig a kefélést.
-Lókefével tisztítjuk meg a sörény alatti részt is.
-A sörényt apró tincsenként bontogassuki ki. Sörénykefével.
-A ló fejét nagyon puha kefével vagy rongyal keféljük le.
-A szem és orkörnyéket szivaccsal törölgessük meg.
-Egy másik szivaccsal töröljük ki a végbélnyílást.
-A patákat nedves kefélvel megtisztítjuk, majd patakaparót használva kikaparjuk.
Ha ezzel megvagyunk nyergelhetünk is. :) |